Medvídek se ksichtí

24.3.2019
Citace:
D.Taylor et al., Facial Complexity in Sun Bears: Exact Facial Mimicry and Social Sensitivity, Scientific Reports, volume 9, Article number: 4961 (2019) DOI:10.1038/s41598-019-39932-6 ID
Zdroj
Medvěd malajský Helarctos malayanus, Frank C. Müller, CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0.

Aktualitu ve video podobě lze shlédnout na youtube kanálu akademon.cz.

Neverbální komunikace pomocí výrazů tváře není omezena jen náš druh, byť rafinovanosti lidského dorozumívání výrazy obličeje dotahují pouze gorily. K překvapení biologů komunikuje výrazem obličeje i medvěd malajský (Helarctos malayanus, angl. sun bear), samotářsky žijící druh. Nicméně při setkání se k sobě chovají přátelsky a pohrají si.

Pozorování 22 medvědů malajských v malajské části ostrova Borneo ukázalo, že během hry nasazují dva různé výrazy. Otevřou hubu, při jednom odhalí horní řezáky, při druhém nikoliv. Nasadí-li jeden z hrajících si medvědů některý výraz, druhý se s krátkou prodlevou zatváří stejně. Zřejmě signalizují připravenost k divočejšímu dovádění.

„Obecně máme za to, že komplexní druhy komunikace existují pouze u druhů se složitými sociálními systémy. Ale protože malajští medvědi jsou převážně samotářské druhy, naše zjištění to zpochybňují,“ říká první autor publikace Darry Taylor z University of Portsmouth.

 
Odeslat komentář k článku "Medvídek se ksichtí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Medvídek se ksichtí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace